Συγκροτείται η «ΔιΕΕξοδος» στα Χανιά

Η Ιδρυτική Συνέλευση στα Χανιά πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22/8, ώρα 20:00, Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, με ομιλητές τους: Κώστα Λουλουδάκη, συγγραφέα, Παπανικολάου Παναγιώτη, Ιατρό ΓΓ της ΟΕΝΓΕ

Οργανώθηκε και στα Χανια η Πρωτοβουλία «ΔιΕΕξοδος» που στόχο έχει να ενισχύσει την αντίληψη: «Υπάρχει εναλλακτική, έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η ανοικτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας προχώρησε στη συλλογή υπογραφών για τη σύσταση και της τοπικής πρωτοβουλίας όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.
Στην συζήτηση τοποθετήθηκε αρχικά ο συγγραφέας Κώστας Λουλουδάκης που προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή της πορείας της Ε.Ε. Ο Κ. Λουλουδάκης τόνισε επίσης ότι: «Η πρωτοβουλία «ΔιΕΕξοδος» δεν έχει κανένα κομματικό στίγμα, δημιουργήθηκε από ανθρώπους από διάφορους χώρους, όλοι βέβαια με αναφορά στις ευρύτερες αριστερές θέσεις. Στόχος μας είναι η έξοδος από την Ε.Ε. και η σοσιαλιστική προοπτική. Σίγουρα αυτός ο άλλος δρόμος που προτείνουμε δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Θα χρειαστεί να κάνουμε θυσίες, να περάσουμε δύσκολες στιγμές. Όμως μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από την «μέγγενη» της Ε.Ε., μόνο έτσι τα μέσα παραγωγής θα έλθουν στα χέρια των εργαζομένων που παράγουν και τον πλούτο».
Το λόγο πήρε και ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου. Ο Π. Παπανικολάου τόνισε ότι: « Η έξοδος από την Ε.Ε. είναι μια αναγκαιότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας. Όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται προωθούνται από την ίδια την Ε.Ε. Πρόκειται για μια καταστροφή που δεν είναι συγκυριακή αλλά μακροπρόσθεσμη, με βάθος , που δημιουργεί μια κατάσταση που θέτει σε αμφιβολία όχι μόνο τη σημερινή γενιά, αλλά και τη γενιά των παιδιών και των εγγονιών μας. Ο κόσμος έχει ανησυχίες και είναι εύλογες για την έξοδο από την Ε.Ε. Σημειώνω βέβαια ότι τις διαχωρίζω από την προπαγάνδα του συστήματος που έχει καταντήσει σε γελοία επίπεδα πχ. προσπαθούν να ταυτίσουν τους μηχανισμούς της Ε.Ε. με τη γεωγραφική, πολιτιστική, ιστορική έννοια της Ευρώπης. Η Ρωσία, η Νορβηγία, η Ελβετία δεν είναι Ευρώπη και τώρα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα δεν είναι Ευρώπη η Βρετανία; Σε ότι αφορά τον κόσμο του λέμε ξεκάθαρα ότι δεν θα είναι ούτε εύκολος, ούτε ανθόσπαρτος ο δρόμος .Φυσικά θα χρειαστούν πολύ μεγάλες συγκρούσεις και ανατροπές, να παρθούν μέτρα με τη συμμετοχή του λαού στην πρώτη γραμμή πχ. εθνικοποίηση και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών. Από την άλλη για να απαντήσουμε στο ερώτημα «γιατί να φύγουμε από την Ε.Ε.;» ας το αντιστρέψουμε. Τι θα γίνει αν «καθίσουμε στα αυγά μας και δεν κάνουμε τίποτα» όπως μας λένε τα αστικά κόμματα και τα ΜΜΕ της διαπλοκής.
Από τον άλλο μήνα ξεκινάνε οι πλειστηριασμοί, θα ενταθούν τα λουκέτα στις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η ανεργία τους νέους και αυτό δεν θα είναι συγκυριακό. Γιατί και αυτοί που θα βρίσκουν δουλειά θα εργάζονται ως σκλάβοι, χωρίς δικαιώματα με ατελείωτα ωράρια και όλα αυτά για 400-500 ευρώ. Αν μείνουμε ως έχουμε θα μετεξελιχθούμε σε μια άθλια τουριστο-μπανανία της Μεσογείου με ορισμένους επιχειρηματίες που θα θησαυρίζουν και την πλειοψηφία του λαού σε εξαθλίωση. Ο άλλος δρόμος που λέμε εμείς δεν θα είναι ανθόσπαρτος, θα είναι δύσκολος με συγκρούσεις και ακανθώδεις όμως θα οδηγεί στην κοινωνική δικαιοσύνη. Μας πέθαναν με το τι θα γίνει στη Βρετανία αφού ψήφισαν έξοδο. Δεν είδαμε ούτε λιμούς και καταποντισμούς, ούτε να βρέχει βατράχια. Δεν είναι ίδια τα μεγέθη σύμφωνοι αλλά και η Ελλάδα πως ήταν μέχρι να μπει στην Ε.Ε. Είχε μια ανεπτυγμένη βιομηχανία που διαλύθηκε, το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών ήταν θετικό και υπήρχε επάρκεια δημητριακών ενώ σήμερα το 70% του ψωμιού παρασκευάζεται από εισαγόμενα σιτηρά και άλευρα. Τι έχει προσφέρει η Ε.Ε. στην χώρα πέρα από μια επίπλαστη φούσκα που έσκασε και βλέπουμε τα αποτελέσματα της; Την μαζική εξαγορά του πληθυσμού της αγροτιάς με τις επιδοτήσεις που ήταν το ακριβό αντίτιμο για να χάσουν οι αγρότες της περιουσίες τους; Η Ε.Ε. δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια Ένωση ιδιοτελών καπιταλιστικών συμφερόντων».
photo (1)photo2

Το Δελτίο Τύπου που καλούσε στην Ιδρυτική Συνέλευση:

Ένα χρόνο μετά το ηχηρό ΟΧΙ της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5 ης  Ιουλίου 2015 και μια μέρα πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, δημοσιοποιείται η διακήρυξη της Πρωτοβουλίας «ΔιΕΕξοδος» και οι πρώτες υπογραφές.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες, αγρότες, συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, νέοι και νέες, τη συγκρότησαν μια Πρωτοβουλία που «θα συμβάλλει ώστε μέσα στο μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα να δυναμώσει η αντίληψη ότι “υπάρχει εναλλακτική, έξω από  το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Όπως αναφέρει η διακήρυξη: «Μια Πρωτοβουλία που θα προσπαθήσει να συνδεθεί με τους αγώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλευρό των εργατών και της νεολαίας στη Γαλλία, του κινήματος που παλεύει για ένα αριστερό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα στη Βρετανία, του τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Μια Πρωτοβουλία που θα δημιουργηθεί από συλλογικότητες, αγωνιστές, εργαζόμενους, επιστήμονες, ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού, των δικαιωμάτων, τοπικές κινήσεις, εργατικές συλλογικότητες, κινήσεις αλληλεγγύης, με δημοκρατικές διαδικασίες, σε όλη την Ελλάδα.»

Στόχος τους να συμβάλλουν «στην πλατιά αποκάλυψη του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίθεση που δέχεται η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία, στην τεκμηρίωση του στόχου της αποδέσμευσης από αυτήν, στην προβολή και την απόδειξη ότι υπάρχει ζωή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με επεξεργασίες, με κινηματικές παρεμβάσεις, με παρουσία σε όλη την Ελλάδα, στη συνεργασία και την κοινή δράση σε συγκεκριμένα ζητήματα (πχ πάλη κατά της ΤΤΙΡ) με κάθε κίνηση και ρεύμα που αντιπαρατίθεται με την ευρωζώνη και την ΕΕ, από την σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, έστω και από διαφορετική σκοπιά ή με επιμέρους στόχους, και στην ανάπτυξη των άμεσων αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος με έμφαση στη σύνδεσή τους με τον άμεσο αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μηχανισμούς της.»

 

Σχολιάστε