Δράσεις

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνεδρίαση του συντονιστικού της ΔιΕΕξόδου Θεσσαλονίκης (25.1.2017)

Συνεδρίασε την Τετάρτη 25.1.2017 το συντονιστικό της ΔιΕΕξόδου Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της δράσης της πρωτοβουλίας. Εκτιμήθηκε καταρχήν ότι ο κλονισμός της ΕΕ και των θεσμών της (Brexit, ιταλικό δημοψήφισμα, πολιτική αστάθεια, κοινωνική αγώνες, προσφυγικό) σε συνθήκες βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης από τη μία δείχνουν την αδυναμία του κεφαλαίου να την ξεπεράσει, από την άλλη όμως αναδεικνύουν την αποφασιστικότητά του για βουτιά στην κοινωνική βαρβαρότητα. Στις νέες, περίπλοκες συνθήκες που σηματοδοτεί –ανάμεσα σε άλλα- η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η ΕΕ συντονίζει, οργανώνει και πρωταγωνιστεί στην κοινωνική καταβύθιση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Παράλληλα είναι συμπρωταγωνιστής στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων των πολέμων, του εθνικισμού και ρατσισμού. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι το αντίθετο της τάσης εθνικιστικής αναδίπλωσης που ντύνεται με μια απατηλή «αντιπαγκοσμιοποιητική» ρητορική υπέρ όμως του κεφαλαίου σε εθνικό επίπεδο. Αναγκαία λοιπόν όσο ποτέ η πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΔιΕΕξοδος.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε:

  • Η συμμετοχή της ΔιΕΕξόδου στη Συνέλευση των Κινημάτων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης το Σάββατο 28.1.17 στην ΕΔΟΘ. Την ΔιΕΕξοδο εκπροσώπησε ο σ. Δ. Σπανούδης. Η ΔιΕΕξοδος θα στηρίξει τον αγωνιστικό προγραμματισμό που αποφασίστηκε στη συνέλευση και κυρίως το συλλαλητήριο που θα γίνει την Κυριακή 12/2, στις 5μμ, στην πλ. Αριστοτέλους, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τα νέα μέτρα που μαγειρεύουν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΕΕ-ΔΝΤ στο όνομα της «δεύτερης αξιολόγησης» της υλοποίησης των μέτρων του 3ου μνημονίου.
  • Η παρέμβαση με το υλικό της ΔιΕΕξόδου στις αγροτικές κινητοποιήσεις της περιοχής.
  • Η διοργάνωση εκδήλωσης συζήτησης για Διατλαντική Συμφωνία (ΤΤΙΡ) με στόχο την ενημέρωση για όσα ετοιμάζει η ΕΕ στα παρασκήνια και ειδικότερα τι σημαίνει η επιχειρηματική ασυδοσία που επιβάλλει η ΕΕ στην περίπτωση της ΒΑ Χαλκιδικής και της δράσης της Ελντοράντο. Η εκδήλωση προγραμματίζεται για το τέλος Φλεβάρη.
  • Η προετοιμασία μιας εκδήλωσης, με ορίζοντα τη διεθνή κινητοποίηση της 18 Μάρτη, για τον ένα χρόνο από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό που υπογράφτηκε το Μάρτη του 2016 και τις δραματικές συνέπειες που αυτή έχει τους χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και το γεγονός ότι δημιουργεί τις συνθήκες για να ξεπηδήσει με νέα ένταση η ρατσιστική και ακροδεξιά ρητορεία.
  • Τέλος αποφασίστηκε να ξεκινήσει εκ νέου η καμπάνια συλλογής υπογραφών για τη διακήρυξη της ΔιΕΕξόδου, η οποία θα εκδοθεί ξανά. Στόχος είναι η παρέμβαση σε εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, συνελεύσεις, αλλά και στο διαδίκτυο ώστε να διευρυνθεί η στήριξη της προσπάθειάς της ΔιΕΕξόδου για την αποδέσμευση από την ΕΕ από την σκοπιά των λαϊκών και εργατικών συμφερόντων.

Θεσσαλονίκη, 30.1.2017

Συσκέψεις-εκδηλώσεις

Τετάρτη 14/9/2016: Ιδρυτική Συνέλευση της Κίνησης στη Θεσσαλονίκη, 7.00 μμ στην ΕΔΟΘ.

Ενημερώσεις

Ενημέρωση #1 (από το Συντονιστικό της ΔιΕΕξοδου, Τετάρτη 31/8)

Συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή της ΔιΕΕξόδου, σήμερα Τετάρτη 31 Αυγούστου και έθεσε για συζήτηση και άμεση δράση τα παρακάτω ζητήματα:

  1. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι ομαδικές απολύσεις, ο τρόπος λήψης της απόφασης για το αναφαίρετο δικαίωμα της απεργίας και η καταβολή των δεδουλευμένων σε χιλιάδες εργαζόμενους είναι πολύ σημαντικά ζητήματα της αντίστασης της εργατικής τάξης στην απαίτηση της κυβέρνησης να προσαρμοστεί πλήρως η αγορά εργασίας στις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ.
  2. Το σταμάτημα της ολοένα αυξανόμενης πρόσδεσης της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι καθήκον των εργαζομένων, όπως και όλων των δημοκρατικών και φιλειρηνικών πολιτών.
  3. Η αστήρικτη θεωρία περί «Ευρωπαϊκού Νότου» χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για εσωτερική κατανάλωση. Η ΔιΕΕξοδος καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δώσουν το δικό τους μήνυμα στη σύνοδο που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου.
  4. Η αντίδραση στα κυβερνητικά σχέδια για την εφαρμογή της συμφωνίας CETA από 1.1.2017 είναι καθήκον όλων όσων θέλουμε να διαφυλάξουμε την διατροφική (και όχι μόνο) ανεξαρτησία της χώρας.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί σε συγκρότηση τοπικών επιτροπών της ΔιΕΕξόδου σε όλη την Ελλάδα για να περάσει το μήνυμα και η πίστη στον εργαζόμενο λαό, ότι το μέλλον του βρίσκεται έξω από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Τέλος η Συντονιστική Επιτροπή κατέληξε σε σειρά ενεργειών για την προετοιμασία της Πανελλαδικής Ολομέλειας της Κίνησης στα τέλη Οκτωβρίου.

Αθήνα 31.08.2016

Συσκέψεις-εκδηλώσεις

Τρίτη 12/7/2016: Συγκρότηση της Κίνησης στα Γιάννενα, 8.30 μμ στη στοά Σάρκα (2ος όροφος), Ομιλητής: Αραβανής Γεράσιμος (φαρμακοποιός, πρώην βουλευτής)

διεεξοδος.jpg

Κυριακή 3/7/2016: Ανοιχτή Συνέλευση Ίδρυσης, 7.30 μμ στο  Άλσος Θησείου, σταθμός ΗΣΑΠ Θησείου

30/6/2016: Σύσκεψη Δυτικών προαστείων στην Πλατεία Δημαρχείου, Περιστέρι, στάση Μετρό Περιστερι, 7.30 μμ

30/6/2016: Εκδήλωση-παρουσίαση της διακήρυξης στη Θεσσαλονίκη

Thesafisa

24/6/2016: Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας ΔιΕΕξοδος στο Μαρούσι, την Παρασκευή 24/6/16 στις 7:30 μ.μ στο καφέ ΘΕΩΡΙΟ στο σταθμό ΗΣΑΠ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ. Εκ μέρους της Κίνησης θα μιλήσει η Φλώρα Νικολιδάκη

Advertisements