Η «ανεξάρτητη έκθεση» του ΔΝΤ και άλλα παραμύθια για ιθαγενείς

Η πρόσφατη έκθεση του δήθεν Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ -αλλά και οι συστημικές αντιδράσεις που προκάλεσε- είναι μία άθλια υποκρισία. Μόνο και μόνο οι τεράστιες και εξωπραγματικές αποκλίσεις μεταξύ των δημοσιονομικών μεγεθών που προέκυψαν ως απόρροια των μνημονίων και των δήθεν προβλέψεων του ΔΝΤ καθώς και το αστείο εφεύρημα της Ελλάδας ως «μοναδικής περίπτωσης» φτάνουν για να δείξουν ότι η «έκθεση» είναι κατασκευασμένη για να εξυπηρετήσει συμφέροντα.

Το Γραφείο αφενός συγκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο του ΔΝΤ (δηλαδή την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ΗΠΑ), αναμασά διάφορες γνωστές και χιλιοδιατυπωμένες τεχνικές αδυναμίες των Μνημονίων και προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες για την καταστροφή της Ελλάδας  στον Ντ.Στρως-Καν και στην ΕΕ. Η ένταση αυτής της τελευταίας απόδοσης ευθυνών – που έχει διατυπωθεί ηπιότερα και σε παλιότερες εκθέσεις του ΔΝΤ – δεν προέρχεται από κάποια έκρηξη ειλικρίνειας ή συμπόνιας προς την τραγωδία του ελληνικού λαού αλλά είναι ένα ακόμη παιχνίδι στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ όπου οι χώρες του ευρω-Νότου χρησιμοποιούνται σαν απλά και αναλώσιμα πιόνια.

Το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ – όπως σαφώς δήλωσε στην πρόσφατη επίσκεψη του στη χώρα μας ο Τζ.Λιού – απαιτούν την πιστή εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων των Μνημονίων (κόφτης, εργασιακός μεσαίωνας, φορομπηχτική επιδρομή κλπ.) με αντάλλαγμα μία μικρή αναδιάρθρωση του χρέους (όχι με κούρεμα αλλά απλά με επιμήκυνση της εξυπηρέτησης του). Η ΕΕ συμφωνεί στο πρώτο σκέλος αλλά θέλει να αναβάλλει όσο μπορεί περισσότερο το δεύτερο για να το κάνει και πιο φθηνό γι’ αυτήν.

Σ’ αυτό τον σκυλοκαυγά η ελληνική ολιγαρχία και τα κόμματα της ακολουθούν πειθήνια προσπαθώντας να ελιχθούν μεταξύ των ξένων πατρώνων τους με μοναδικό στόχο την διάσωση του δικού τους τομαριού. Και φυσικά όλα αυτά στην πλάτη των εργαζομένων. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ χοροπηδά ότι η νεοφιλελεύθερη και άκρως αντιλαϊκή έκθεση του Γραφείου τον δικαιώνει και ότι τώρα πρέπει να υπάρξει αυτή η ανούσια αναδιάρθρωση του χρέους, υπονοώντας ότι για χάρη της μπορεί να περάσει το νέο κύμα αντιλαϊκών αλλαγών που απαιτεί η τρόικα. Έτσι νομίζει ότι κρύβει το τρίτο Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε και θα φορτώσει τις ευθύνες για τα προηγούμενα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίοι κάνουν την πάπια για την έκθεση καθώς οι ευθύνες για τα δύο προηγούμενα Μνημόνια βαραίνουν αυτούς και επιρρίπτουν τις ευθύνες για το τρίτο Μνημόνιο στο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι τους κρύβουν το γεγονός ότι και τα τρία Μνημόνια είναι το ίδιο οικονομικό πρόγραμμα και εξυπηρετεί τα ίδια αφεντικά.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να έχει καμία ψευδαίσθηση. Μέσα στην ΕΕ δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτός των Μνημονίων. Η μόνη διέξοδος από την κρίση προς όφελος της μεγάλης εργαζόμενης πλειονότητας περνά από την αποδέσμευση της χώρας από την σφηκοφωλιά της ΕΕ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s